Friday, July 22, 2011

Tartu Europeade´i Maapäev ehk Pisieuropeade

Et kõik ausalt ära rääkida nii kuidas oli, tuleks alustada kaugemalt. Juba varakevadel seadsime plaanid nii, et võtame vastu Europeade külalisrühma. Kaustikus oli avatud kohe mitu nimekirja. Peagi saime teada ka oma külalisrühma nime – Toive Karjalast. Juuli alguses toimus Ilo ja Kati juures orgkomitee koosolek. Söödi kringlit, taltsutati taksi ja peeti suuri plaane, mida külalistega ette võtta.
Neljapäeva õhtul enne külaliste vastuvõtmist toimus ka esimene ja viimane proov Europeade kavade osas. Aivar oli välja valinud üsna hoogsad tantsud ja läkski prooviks lahti. Ainult mure – Ingliskades ei jätku muusikat ja ruumi, et kõik tantsida saaksid. 11 paari ei mahu kuidagi lavale ära. Ühisel nõul jõudis rühm otsuseni, et kõik ei pea kõiki tantse tantsima. Järgnes natuke kombineerimist ning saimegi kõigi tantsude jaoks sobivad koosseisud kokku. Tegime ühe korra kõik tantsud läbi, nautisime Tiiu pakutud sünnipäevahõrgutisi ning osa rühmast kiirustaski Europeade avakontserdile.
Reedel saabus esimene ekipaaž korraldajaid Tabiverre juba kella 1 ajal. Pidasime plaani ujuma minna, kuid kohe saabus järgmine auto koos toiduasjadega ning läkski toimetamiseks. Viisime toidu kööki, seadsime saali korda. Köögibrigaad toimetas omasoodu – Kati ja Piret pidasid kartulitega veesõda. Mõningad tegelased puhastasid haavu sidrunimahlaga.
Juba olidki külalised teel ning Kati läks nendega kaasa Palamuse ekskursioonile. Loodetavasti neid väga palju seal ei piinatud Paunvere koolilaste nimedega. Küll aga said nad harjutada kirjutamist sule ja tindiga.
Ka Tabiveres said asjad enam-vähem valmis ning Saadjärves ujumine oli väga kosutav. Peagi saabusid meie külalised ekskursioonilt ning asusime hävitama Lea ja köögibrigaadi valmistatud hõrgutisi.
Natuke ka meie külalisrühmast.
„Toive“ on Petrozavodski Ülikooli muusikud-rahvatantsijad. Rühma nimi pärineb soome keelest ning tähendab soovi või lootust. Tulenevalt asjaolust, et tegemist on ülikooli rühmaga, siis olid meie külalisteks põhiliselt tudengid. Sekka ka mõned kooliõpilased ning mõned natuke eakamad muusikud ja juhendajad.
Kontsert ise oli meeleolukas.
Esmalt laulis Tabivere koor. Siis saime meie oma rühmaga näidata, mida me aasta jooksul selgeks olime saanud. Tegime tõesti hästi ja meeleolukalt. Ja et õues valitses 30+ kraadi palavust, siis kulusid sisseplaneeritud hingetõmbepausid kõigile paaridele hädasti ära. Ja mis põhiline – pausi ajal oli võimalik juua. Ja jooki ei kulunud mitte vähe. Väike vahepala koorilt ning saime näha-kuulda meie külaliste loomingut. Laulmine-tantsimine samaaegselt. Erinevates soome-ugri keeltes. Võimas! Kontserdi lõpetas taas Tabivere koor lauludega „Suveöö“ ja „Ta lendab mesipuu poole“. Tantsurahvas laulis püsti seistes kaasa.
Et ilm oli väga palav, siis kontserdi lõpuks tahtsime õues teha veel kahe rühmaga ühiselt folkloorseid tantse.
Kuid külalised nõudsid välja eesti rahvatantsude põhisammude tunni. „Kaera-jaan“ ning „Oige ja vasemba“ õnnestus siiski läbi tantsida. Ning oligi aeg lahkuda. Vaatamata palavale ilmale loobusid külalised ka võimalusest ujumas käia.
Vikerkaar asus seejärel hoogsalt korrastama. Eriliseks atraktsiooniks kujunes kandiku kinnitamine kraanikaussi ning selle hilisem vabastamine. Peagi oli ka aeg lõpuringiks. Erilised ovatsioonid kuulusid Guidole, kellel see oli esimeseks esinemiseks. Ning kohe seitsme tantsuga. Samuti tänasime Lead. Ning oligi aeg kordaläinud päevale joon alla tõmmata. Kaks seltskonda otsustas veel natuke Tabivere mõnusid nautida – ühed valisid selleks kuuma sauna koos külma basseiniga, teised aga Saadjärve ääres ööbimise.
Osalesid: Aira, Kristi, Janeli, Piret, Piret, Tiiu, Lea, Anneli, Kati, Ulvi, Kai, Ruth, Tiit, Aivar, Ando, Ilo, Guido, Tõnu, Peeter, Raimu, Raivo, Viljar ja Raul.

Kroonika kirjutas Peeter

No comments: