Saturday, May 21, 2011

Rebaste pidu

Et kõik ausalt ära rääkida, pean ma alustama sellest kaunist kevadõhtust, kui Tähtvere Päevakeskuse uhkes võlvlaega keldrisaalis sai toimuma Vikerkaare rahvatantsurühma rebastepidu. Kui autor kohale jõudis, olid tegevused juba alanud - köök oli mehi täis ja kõik nad paistsid teadvat mida teevad. Küll mitte kõik kohaletulnud polnud kokkamisega ametis.
Osa rahvast degusteeris kohaletoodud koduõlut, mõned üritasid muusikat kõlaritesse saada ja osad lihtsalt irvitasid rebasekutsikate hingevärinate üle. Heas mõttes loomulikult. Kõik need siginad- saginad koondusid aga kiiresti ümber pika laua kui soe söök ette kanti. Kasutan siinkohal võimalust ja edastan kokkadele suurimad tänud, sest laud oli kui äke ja road suurepärased.

Peale pealiku kõnet ja kokakunsti austamist oli aeg rebased üle vaadata. Nagu ühel rebaste peol ikka, pandi ka sel üritusel rebasekutsikate vaimu- ja ihuomadused proovile. Kõigepealt varustati nad sobiliku kaitseriietusega, et rumalus või mõni muu paha tõbi rebastelt auväärt tantsurahvale külge ei hakkaks. Ja algasidki rebaste katsumused- kõigepealt maitsmis- ja haistmismeelte eksam.
Eksaminandid pidid tuvastama nimetatud kahe meele abil, milline kodumaine toiduaine oli neile degusteerimiseks toodud. Test polnud mitte kergete killast, sest sedapuhku rebased igatahes põrusid. Et tegu on õllega, see hammustati küll läbi aga tootja ja mark jäidki tuvastamata.
Järgmiseks oli ette valmistatud teadmiste kontroll. Iga asjaosaline sai „eksamipileti“ viie Eesti rahvatantsu puudutava küsimusega. Peale väikest ettevalmistusaega tuli „vastama“ minna. Ei saa öelda, et rebased päris kõiki vastuseid oleks teadnud aga kedagi päris välja ka ei vilistatud.
Teadmised testitud, asuti ihuomaduste kontrolli kallale. Kõigepealt uuriti, kuidas on lood graatsia ja tasakaaluga. Nimetatud omadused tunnistati üldsuse poolt aktsepteeritaval tasemel olevaks kui uuringualusel õnnestus vähemalt kolme katsega münt põlvede vahel üle toa toimetada ja vastavasse anumasse kukutada. Kõik pidi toimuma mõistagi käte abita. Selle toiminguga tuldi ka etteantud parameetrite piires rahuldavalt ja publiku ovatsioonide saatel toime.
Järgmine katse tundus esmapilgul õige lihtne. Rebased lugesid üksteise järel lehe pealt maha rahvatantsude nimesid ja teised pidid neid kõva häälega järgi kordama. Lisaks pidi veel kommi ka saama. Ja vot needsinased kommid muutsidki pealtnäha lihtsa ülesande üsnagi keerukaks. Rebaste suureks üllatuseks selgus, et ettelugeja diktsioon halveneb oluliselt, kui suu on vahukomme tihkelt täis topitud ning tema jutust on üsna ilmvõimatu mingit sotti saada.
Peale rebaste igakülgset testimist ja kontrollimist saabus pidulik hetk- rebaste vanne. Käsi (tantsu-) piiblil pidid asjaosalised tõotust kordama ja üritama seejuures veel tõsiseltvõetava mulje jätta. Loodan, et lugeja andestab kui peoärevus ja kogetud katsumused (autor oli ise ka rebaste hulgas) on tõotuse täpse teksti siinkohal edastamise võimatuks teinud.
Peale tõotuse andmist oli ametlik osa läbi, rebased tunnistati taudivabaks ja lubati kaitseriietus eemaldada. Hiljem selgus, et korraldajatel on varuks veel üks üllatus. Selleks juhatati külalised läbi maja üles saali, kus astus üle omadest koosnev meestetantsu ansambel. Graatsiat, karvast ihu ja huilgamist seal igatahes jagus. Peale meestetantsu etendust jätkus üldine trall ja kestis varavalgeni.

No comments: